Valašské frgály z resortu Valachy doslova ohromily Vídeň, Valaši z Karlovic jenž provozují hotely Horal a Lanterna, navázali spolupráci s tamní kavárnou Frgale – Cafe. Každý týden tak putuje do Vídně zásilka z pekárny v Karlovicích, tu od roku 2013 provozuje resort Valachy. Původním záměrem bylo péct frgály pro hotelové hosty, pro obrovský zájem veřejnosti však nabídku rozšířili a nyní si může frgál v pekárně u bistra Razula koupit kdokoliv.
Valašský frgál je jedinečným pečivem, které požívá ochrany Evropské unie – v roce 2013 se stal tzv. produktem s chráněným zeměpisným označením EU. To znamená, že tímto názvem mohou být opatřeny pouze koláče vyrobené na vymezeném území Valašska a splňující podmínky dané tradicí: mají v průměru cca 30 cm, váží 600 gramů a mají tzv. jednodruhovou náplň. Na Valašsku se frgály připravují pravděpodobně několik století. První písemné zmínky o nich pocházejí z roku 1826.
Pokud byste si chtěli frgál upéct doma sami a nevíte jak na to, můžete se zůčastnit kurzu pečení frgálů, které pořádá pekárna ve Velkých Karlovicích.