Jako Valašský svátek jídla by se bezesporu mohl označit Karlovský gastrofestival konající se ve Velkých Karlovicích na Valašsku. Již šestý ročník se letos uskuteční ve dnech 3. až 5. října 2014 a opět se bude připraven bohatý program. Nebudou chybět ochutnávky regionálních specialit, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál, galavečeře a kuchařské show, ale také neobvyklá frgálová manufaktura s možností vyzkoušet si výrobu frgálů, zcela nová bude soutěž o nejlepší valašskou klobásu či uvedení nového regionálního piva.
Stejně jako v minulých letech se v rámci programu uskuteční Michelinská galavečeře, jež se každý rok těší velkému zájmu milovníků vysoké gastronomie. Letos přívítá gastrofestival druhého z dvojice českých držitelů michelinské hvězdy Romana Pauluse, šéfkuchaře pražského Alcronu.
Hosté se údolím mohou projít či projet na kole po cyklostezce Bečva, nebo se svézt vláčkem, koňským povozem a historickým autobusem. Zároveň si tak užijí i krásy zdejší přírody. Během gastrofestivalu se platí jednotnou měnou Valašský gastroš.
Program Karlovského gastrofestivalu 2014:
Pátek 3. 10.
- 19:00 Galavečeře Resortu Valachy – Pavel Václavík, šéfkuchař Spa hotelu Lanterna (Lanterna)
- 20:00 – 4:00 Barmanský večer “Open party” (Party stan – Cocktail bar Lanterna)
Sobota 4. 10.
- 10:00 – 18:00 Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
- 10:00 – 18:00 Frgálová manufaktura (Gril srub Razula)
- 10:00 – 18:00 Kuchařské show (Stan ETA – Gril srub Razula)
- 10:00 – 18:00 „Namíchej si svůj drink“ – otevřený workshop s barmany (Party stan – Cocktail bar Lanterna)
- 16:00 – 18:00 Soutěž o nejlepší valašskou klobásu (Penzion Pod Pralesem) – novinka 2014
- 19:00 Michelinská galavečeře – Roman Paulus, Alcron (Spa hotel Lanterna) – host roku 2014
- 19:00 Valašská galavečeře (hotel Horal)
- 20:00 – 4:00 Barmanský večer (Party stan – Cocktail bar Lanterna)
Neděle 5. 10.
- 10:00 – 18:00 Gastro tour s farmářským trhem (údolí Léskové)
- 10:00 – 18:00 Frgálová manufaktura (Gril srub Razula)
- 10:00 – 18:00 Kuchařské show (Stan ETA – Gril srub Razula)
- 11:00 – 14:00 Soutěž o nejlepší valašský frgál (Party stan – Spa hotel Lanterna)
- 12:00 Michelinský oběd – Roman Paulus, Alcron (Spa hotel Lanterna) – host roku 2014
- 19:00 Galavečeře Kouzlení z dýně – premiéra nového degustačního menu (Spa hotel Lanterna)
- 20:00 – 4:00 Barmanský večer -“After Party” (Party stan – Cocktail bar Lanterna)